Beweegprogramma Artrose

Van alle gewrichtsaandoeningen is artrose de meest voorkomende. Mensen met artrose zijn vaak minder actief dan mensen zonder. Dat klinkt misschien logisch, bewegen met een pijnlijk gewricht is immers minder aantrekkelijk… Toch is bewegen en actief zijn juist voor mensen met artrose zo belangrijk. Het zorgt namelijk voor sterkere spieren rondom de gewrichten zodat er minder verlangd wordt van het gewricht. Bewegen zorgt voor een betere balans en coördinatie zodat die pijnlijke misstap of val voorkomen kan worden. Pijnklachten nemen af en activiteiten in het dagelijks leven gaan makkelijker. Daarnaast verbetert het uithoudingsvermogen zodat activiteiten minder energie gaan kosten en langer volgehouden kunnen worden. Belangrijk is dat bewegen goed is voor het hele lijf en tot afname van gewicht kan leiden.

Operatie

Bij artrose klachten aan heup of knie wordt vaak al snel gedacht aan gewricht vervangende operaties. Deze operaties zijn echter een ‘laatste redmiddel’ en kunnen voorkomen of uitgesteld worden door fysiotherapie. Wanneer een operatie toch niet voorkomen kan worden geldt: hoe fitter u een operatie ingaat, des te fitter u eruit komt. De fysiotherapeut kan een rol spelen bij het optimaliseren van uw fitheid vóór de operatie.

Heeft u klachten door artrose aan de knie of heup en twijfelt u of bewegen goed voor u is? Ervaart u veel beperkingen en gaat dit uw kwaliteit van leven beïnvloeden? Bent u gemotiveerd om te bewegen maar weet u niet hoe u kan beginnen? Heeft u met de specialist besloten toch een gewricht vervangende operatie te laten doen en wilt u zo fit mogelijk de operatie ingaan? Kom naar Fysioklein voor een intake en onderzoek.

Persoonlijk plan

Samen met de fysiotherapeut wordt er een persoonlijk plan gemaakt. Heeft u milde klachten en wilt u advies over bewegen dan kunnen we u op weg helpen met uitleg en beweeg advies, oefeningen of eventueel een verwijzing naar een website met een oefenprogramma. Een klein aantal behandeling volstaan dan. Wanneer de beperkte beweeglijkheid van de knie of heup een belemmering geeft bij activiteiten, zal een aantal behandelingen (manuele) fysiotherapie afgesproken kunnen worden. Raakt u het vertrouwen in de heup of knie bij bewegen kwijt, dan kunnen we u helpen door een wat langer traject in te gaan; het beweegprogramma artrose. We stellen een persoonlijk oefenprogramma op waarbij stabiliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen en alledaagse activiteiten aan de orde komt en bouwen de intensiteit geleidelijk op. Door bewegen weer als positief te ervaren, komt vertrouwen weer terug zodat u zelfstandig een actieve leefstijl kunt voortzetten.

Vergoeding

Nieuw in 2018 is de vergoeding voor fysiotherapie behandelingen voor artrose heup of knie vanuit het basispakket. Er kunnen 9 behandelingen vergoed worden, hiervoor is een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Daarnaast kunt u gebruik maken van uw vergoeding uit uw aanvullende verzekering.

Als u aanvullend verzekerd bent bij Zorg en Zekerheid, kunt u een beweegprogramma geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. Bent u elders verzekerd, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar en vraag of voor u het beweegprogramma vergoed wordt bij Fysioklein. Heeft u nog vragen? Stel ze hier of maak direct een afspraak.


Deel dit: