Kinderfysiotherapie

 “Als je iets niet goed kan, zal je er uiteindelijk mee stoppen”.

Een kwart van de basisschoolkinderen in Nederland scoort een onvoldoende op bewegingsvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat de motorische vaardigheid van kinderen de afgelopen 20 jaar achteruit gegaan is. Oorzaak van deze achteruitgang is mogelijk dat kinderen minder buiten spelen en meer achter een scherm zitten; gemiddeld bewegen kinderen stuk minder dan vroeger. Hierdoor komen kinderen vaker op de EHBO terecht na een ongeluk tijdens de gymles meldt VeiligheidNL. Experts concluderen dat er meer aandacht moet komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

Maar wanneer heeft een kind nu een slechte motoriek en hoe krijg je nu als ouder meer zicht op de motorische ontwikkeling van je kind?

Vergelijk je kind met andere kinderen. Je kunt het mogelijke verschil het beste vergelijken met leeftijdsgenootjes. Dit kunnen leerkrachten ook heel goed doen in de klas. Leerkrachten zijn er niet alleen om je kind wat te leren, maar kunnen ook beter als geen ander de ontwikkeling van kinderen monitoren.  

Als ouder kun je ook kijken naar het spelinzicht. Kinderen, die al hun energie nodig hebben om bijvoorbeeld de bal te controleren of te rennen, hebben geen energie over om te kijken of er iemand vrijloopt. Kinderen die minder snel gekozen worden, zijn soms minder motorisch vaardig. Kinderen voelen vaak haarscherp aan wie wel en niet mee kan komen. Is een kind minder snel of minder alert, dan zal het waarschijnlijk ook minder snel worden gekozen. Iedereen wil graag winnen en dus willen ze het sterkste team vormen. Om te zorgen voor een positieve spelervaring is het van belang goed te kunnen bewegen.

Om motoriek te beoordelen maken we onderverdeling van eigenschappen. Grofweg is de onderverdeling als volgt:

  • Grove motoriek. Grof motorische vaardigheden zijn vaardigheden, waar je kind zijn hele lijf nodig heeft, zoals rennen, klimmen en fietsen. Opvallend kan zijn dat kinderen vaker vallen, minder goed kunnen doseren en afremmen tijdens een vaardigheid of beweging.  Ook kunnen kinderen angstig zijn voor bepaalde vaardigheden. Als je het klimmen niet goed beheerst, is het spannend het klimrek in te klimmen.
  • Fijne motoriek. Bijvoorbeeld kleuren, schrijven, knippen, plakken; zit alles onder de lijm, behalve het te plakken blaadje? Maar ook eten met mes en vork, veters strikken of het smeren van een boterham.
  • Het gooien, vangen en mikken van een bal, maar denk ook aan het inschatten van de snelheid van de bal of veel te hard of zacht gooien van de bal.
  • Lukt het gemakkelijk om vaardigheden aan te leren waar evenwicht belangrijk bij is, zoals fietsen en steppen?

Wanneer je na het lezen van dit stuk twijfelt of je kind misschien een motorische achterstand heeft kun je terecht bij de kinderfysiotherapeut van Fysioklein; Mireille le Rutte. Zij kan een motorische test afnemen of uitvoeren en is vrij toegankelijk. Dit betekent dat je geen verwijzing nodig hebt van de huisarts. Met andere woorden: gewoon doen! U kunt contact met Fysioklein opnemen per telefoon 071-2032056 of per email info@fysioklein.nl. Zijn er met betrekking tot dit onderwerp nog wat onduidelijkheden of heb nog specifieke vragen of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet, maar kom dan even langs bij de balie in ons pand. Ons adres is: Frederik van Eedenplein 4 te Hazerswoude Rijndijk, het voormalige gemeentehuis.


Deel dit: