Dagelijks bewegen compenseert veel zitten

Geplaatst op 06-10-2016 om 09:00

Te weinig bewegen wordt in verband gebracht met een hoger risico op ziektes als diabetes, hartziekten en bepaalde typen kanker. Elke dag een uur bewegen compenseert echter de schadelijke gevolgen van acht uur per dag op een stoel zitten. Dat blijkt uit een studie onder ruim 1 miljoen proefpersonen, uitgevoerd door de Noorse School of Sport Sciences.

Om de impact van stilzitten en bewegen te bepalen, analyseerden de wetenschappers de gegevens uit dertien bestaande onderzoeken. De deelnemers van deze onderzoeken werden in groepen verdeeld op basis van hun hoeveelheid beweging per dag: de ergste stilzitters die minder dan 5 minuten per dag bewogen tot de grootste actievelingen die dagelijks 60 à 75 minuten bewogen. Vervolgens werd gekeken hoeveel mensen gedurende de onderzoeksperiode overleden. De onderzoeken liepen 2 tot 14 jaar lang.

Televisie kijken ongezond

Deelnemers die acht uur per dag zaken maar wel fysiek actief waren bleken een veel lager risico te hebben op een vroegtijdig overlijden dan mensen die minder zaten maar ook minder bewogen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen na het avondeten voor de tv gaan zitten; wat slecht is voor de stoelgang of snacken voor de tv. Daarbij kan veel tv kijken sowieso een teken zijn van een ongezonde leefstijl.
Voor mensen met een kantoorbaan is veel zitten niet te vermijden. Een goed alternatief om toch genoeg in beweging te blijven is een lunchwandeling, fietsen naar werk of hardlopen voor of na de werkdag. Het belang van veel beweging voor kantoormedewerkers kan volgens Ulf Ekelund niet genoeg benadrukt worden.

Bron: gezondheidsnet.nl

Deel dit: