Fysiotherapie kan het lot van comapatiënten veranderen

Geplaatst op 12-10-2016 om 09:04

Jongeren die 10-12 jaar geleden door ernstig letsel in een langdurige bewusteloze toestand verkeerden, blijken op de lange termijn een goede kans te hebben om grotendeels of zelfs volledig zelfstandig te wonen. Dit blijkt uit onderzoek onder 34 patiënten dat het Randboudumc in samenwerking met Libra Revalidatie uitvoerden. De resultaten verscheen in Brain Injury.

De onderzochte jongeren namen allen deel aan het Vroege Intensieve Neurorevalidatie-programma (VIN) van Libra Revalidatie. Het revalidatieprogramma startte al toen de patiënten nog niet bij bewustzijn waren. Aan het einde van de intensieve revalidatie met o.a. fysiotherapie waren 20 patiënten weer volledig bij kennis. Twaalf van deze patiënten waren zodanig gerevalideerd dat zij inmiddels weer volledig onafhankelijk. Van de 14 die niet bij bewust zijn waren is een groot deel na 10-12 jaar overleden.

Doordat de onderzoeksgroep niet zo groot was moeten de resultaten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Toch maakt dit onderzoek, zeker in het beginstadium na afloop van het behandelprogramma een redelijk betrouwbare voorspelling over de mate van zelfstandigheid op de lange termijn.

Bron: fysioforum.nl

Deel dit: