Meer bewegen in plaats van pijnstillers slikken

Geplaatst op 12-05-2016 om 14:35

Het slikken van veel pijnstillers bij rugpijn heeft nauwelijks effect om de pijn te verminderen, terwijl ze wel nare bijwerkingen kunnen geven. Bijna driekwart van de 55-plussers in Nederland met rugklachten slikt teveel pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is gebleken dat bewegen tijdens rugklachten beter werkt dan het slikken van pijnstillers.

Pijnstillers nemen de pijn niet weg

Wendy Enthoven, onderzoeker en huisarts in opleiding verdedigde in haar proefschrift dat het effect van pijnstillers bij rugpijn de fysieke beperkingen en de pijn vrijwel niet wegneemt. Om precies te zijn is dit 3.3 op een schaal van 100 als het om pijn gaat. Zij concludeerde verder dat er aanwijzingen zijn dat een paracetamol evenveel effect heeft bij lage rugpijn als een placebo.

Bewegen is erg belangrijk

Enthoven geeft verder aan dat het erg belangrijk is om te blijven bewegen wanneer er sprake is van rugpijn. Ondanks dat dit lastig kan zijn heeft het minder nadelen dan het slikken van pijnstillers. Uit de praktijk blijkt dat veel ouderen bang zijn om iets te forceren, maar vaak is dit niet het geval en gaat de rugpijn vanzelf weer over.

Bron: Erasmus MC 

160502_Nieuwsbericht_rugpijn

Deel dit: