Onderzoek Zorginstituut Nederland

Geplaatst op 18-04-2016 om 14:41

Zorginstituut komt met advies over vergoeding fysiotherapie in basispakket

In het najaar van 2016 komt het Zorginstituut Nederland met een advies over de vergoedingen van fysiotherapie in het basispakket. Dit doen zij op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De huidige invulling van de wet leidt tot problemen in de toegankelijkheid van de zorg. Er worden nu vaak duurdere, operatieve behandelingen toegepast die wèl vergoed worden, in plaats van behandelingen die sneller en beter bij de patiënt passen, maar die niet vergoed worden.

Eerste twintig behandelingen niet vergoed

In het najaar wilt het Zorginstituut Nederland met een integraal advies komen over de vergoedingen betreffende de fysiotherapie in de basisverzekering. Momenteel zijn de eerste 20 behandelingen niet vergoed voor verzekerden vanaf 18 jaar. Vanaf 21 behandelingen, bij een beperkt aantal chronische aandoeningen, is een vergoeding wel mogelijk.

Fysiotherapie bij ‘etalagebenen’ effectief

Het zorginstituut Nederland bevestigde deze kwestie in het rapport ‘Gesuperviseerde oefentherapie bij Claudicatio Intermittens’. In dit rapport wordt vastgesteld dat oefentherapie onder begeleiding van een fysio- of oefentherapie een zeer effectieve behandeling is. Verder stellen zij vast dat een volledige opname van deze behandeling, kan leiden tot een besparing van 21,5 miljoen euro.

160310_Nieuwsberichtbasispakket

 

Deel dit: