Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie

Geplaatst op 02-06-2016 om 11:13

Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie

Orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen van het Maxima Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan onder 67 kruisbandpatiënten. Hieruit blijkt dat sporters langer moeten herstellen na een kruisbandoperatie. De genezing van deze operatie duurt namelijk langer dan de 6 maanden rust, die vaak worden voorgeschreven.

Onderzoek Janssen

Er worden jaarlijks ongeveer 8.000 kruisbandreconstructies uitgevoerd. Bij deze operaties wordt er een pees elders uit het lichaam gehaald en gebruikt om een nieuwe voorste kruisband te maken. Na de operatie wordt er geadviseerd om een lange revalidatieperiode in te gaan met weinig belasting.

De kruisbanden in de knie zorgen ervoor dat de sporter grote draaibewegingen kan maken. Deze blessure komt het meest voor bij de volgende sporten:

  1. Voetbal
  2. Squash
  3. Skiën
  4. Hockey

Tijdens zijn onderzoek werden er verschillende weefselmonsters uit de knieën van de geopereerde patiënten onderzocht. Deze patiënten bevonden zich in verschillende fases van de revalidatie. Janssen keek bij deze monsters naar de aanwezigheid van myofibroblasten. Dit is een type cel wat voorkomt in het lichaam tijdens het herstelproces. “Zolang die er zijn, is het herstel nog niet voltooid.” aldus Janssen.

Aanwezigheid cellen

Janssen ontdekte dat deze cellen vaak tussen één en twee jaar nog steeds aanwezig zijn. Dit terwijl de sporters dan alweer een half jaar actief aan het sporten zijn.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft dankzij deze nieuwe inzichten haar advies bijgesteld. Eerst ging het KNGF uit van een herstelproces van een half jaar tot een jaar, nu wordt er rekening gehouden met 9 tot 12 maanden voordat de sporter weer actief mag gaan sporten. De kans dat de kruisband opnieuw scheurt is dan veel kleiner.

Nog langere herstelperiode?

Janssen geeft aan dat de geopereerden tot twee jaar na de operatie een verhoogd risico lopen op een knieblessure als sporters zonder blessure. Maar het verhogen van de herstelperiode naar twee jaar is niet haalbaar, omdat mensen dit simpelweg niet willen.

Hoogleraar orthopedie aan het AMC, Gino Kerkhoffs, geeft aan dat de studie goed in elkaar zit, maar geeft wel aan dat de herstelperiode per persoon kan verschillen. “Zo maakt het uit of er ook kraakbeenschade is, welke operatietechniek is toegepast, hoe snel de patiënt de bewegingsoefeningen van de revalidatie onder de knie krijgt, en op welk niveau en in welke sport de patiënt wil terugkeren. Als je door alle fases van de revalidatie bent, kan je weer sporten. Hoe lang dat duurt, verschilt per patiënt. Dat kan ook al na zeven maanden zijn.”

Bron: Volkskrant

Deel dit: