Echografie

Met echografie kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat (pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten). Hierdoor zijn we in staat diverse aandoeningen in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen; zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook een hielspoor of een slijmbeursontsteking kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt. 

Met behulp van dynamische/ functionele echografie kun je ook een mooi beeld kunt krijgen van spieractivatiepatronen. Vooral bij het trainen van ‘corestability’ heeft dit een toegevoegde waarde.

De behandeling

Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. De fysiotherapeut ziet onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens het onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet.

Echografie en shockwave therapie

De echo wordt ook steeds meer gebruikt in combinatie met shockwave therapie. Dankzij de echo kan er een duidelijke locatie van de klacht worden bepaald, hierdoor wordt de effectiviteit van shockwave therapie enorm vergroot. Meer over shockwave therapie.


Deel dit: